Web
Analytics

Безбедност деце на интернету

Интернет и дигитална технологија су постали саставни део живота људи широм света и пружају могућност за напредовање и образовање, бржу комуникацију, проналажење информација, учење, истраживање, али и за забаву.

Међутим, нове технологије носе са собом и ризике, па је потребно предузети одређене мере заштите ради боље дигиталне безбедности. То укључује безбедност података, уређаја, информационих система, мрежа, организација, али и појединаца, посебно млађе популације као изузетно рањиве. На основу Уредбе о безбедности и заштити деце која користе мобилне телефоне и рачунаре формиран је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Тим поводом је у оквиру Међународног дана безбедности на интернету, Kултурни центар Kрушевац у сарадњи са Министарством за туризам и телекомуникацију Републике Србије и школицом ,,Мој генијалац” организовао радионицу под називом ,,Безбедност на интернету” за децу и младе.

Радионица за ученике 5.и 6. разреда је одржана у Белој сали KЦK-а.

Едукатор радионице је била Емина Бековић kоја је представник министарства и националног контакта.

У оквиру радионица, родитељима , наставницима и ученицима су подељени флајери са основним смерницама о безбедности деце на интернету, као и награде за квиз који је одржан на крају радионице.
Ученици су слушали какве опасности их вребају на интернету и постављали су питања.

Изазови на интернету нису само изложеност деце онлајн малтретирању, већ и сајтовима који могу штетно утицати на њих јер подстичу насиље.

Родитељима и деци је на располагању и Национални контакт центра за безбедност деце на интернету – 19833.

Leave a Comment